Miért együnk mindennap paradicsomot?
UMAMI-ban azaz az úgynevezett ötödik ízben bővelkedő egyik legnépszerűbb élelmiszer. Hát ezért szeretjük annyira a paradicsomot 😊
- C-vitamin: magas C-vitamin tartalmának köszönhetően, már napi 100g paradicsom fogyasztása biztosítja a napi C-vitamin szükséglet 17%-át.
- Elsődleges likopin forrása a szervezetnek. A likopin a paradicsom szín anyaga
- LIKOPIN tartalma pozitív élettani hatását kutatások bizonyítják. A Harvard Egyetem kutatási eredményei alapján a likopin eredményesen használható mind a tüdő és a prosztatarák kezelésében. A magas likopin tartalmú ételek fogyasztása mellett, akár 50%-kal is csökkenthető a tüdőrák kialakulásának esélye.
- A már feldolgozott paradicsomból, például Pomodorini paradicsom készítmények, szervezetünk jobban tudja hasznosítani a karotinoidokat, mint a friss paradicsomból. Ennek magyarázata, hogy például a hőkezelések során a sejteken belül a likopin feltárása is elkezdődött.
- TOMATIN tartalma. A tomatin hatékonyan csökkenti a vér koleszterinszintjét.
- Magas antioxidáns tartalma segíti a szabadgyökök megkötését, így a rákos sejtek kialakulásának esélyét csökkenti.
- Kutatások szerint az érrendszeri problémákra, valamint a koleszterin problémák kialakulásában is pozitívan hathat a paradicsom fogyasztás.
- Null-kalóriás étel, ami azt jelenti, hogy a megemésztéséhez több energiára van szükségünk, mint amennyi kalóriát tartalmaz, így bármely diétás-étrend tökéletes elem.
Források:
Dr. Helyes Lajos: A paradicsom termesztése, 1999.