Lasagne Dóri konyhájából

Elkészítési idő: 50-60perc

Hozzávalók:

Bolognai szósz

  • 1 fej vöröshagyma
  • fokhagyma ízlés szerint, nálam 3-4 gerezd
  • 70 dkg darált hús
  • 1 szál répa 
  • Bolognai fűszer keverék (bármelyik márka)
  • 1 üveg (680g) Pomodorini San Marzano Hámozott, darabolt paradicsom 1 üveg
  • Olaj/Vaj/zsír
  • Só, bors, oregánó, bazsalikom
  • 1 tk cukor

Besamel mártás

  • 60g liszt
  • 60g vaj
  • 7dl tej
  • só, bors szerecsendió

Lasagne tészta

Reszelt sajt

Elkészítés:

 

  1. lépés: a Vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát és a répát karikákra majd vajon/olajon/zsíron párolni kezdjük, ha elkezd összeesni rátesszük a darált húst fehéredésig sütjük. 
  2. lépés: ezután felöntjük a paradicsomszósszal és fűszerezzük ízlés szerint (só bors oregánó bazsalikom bolognai fűszerkeverék) lassú tűzön készre főzzük, hagyjuk hogy összeérjenek az ízek.
  3. lépés: Besamel mártás: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverve hevítjük kicsit, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, kis részletekben hozzákeverjük a tejet és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk és sóval, fehér borssal és friss szerecsendióval ízesítjük.
  4. lépés: Lasagne összeállítása: 1 magas tepsit vagy tűzálló tálat kikenünk olajjal és letesszük a lasagne lapokat úgy hogy nagyjából fedjék a tepsit. Ezután jöhet 2-3 kanál Bolognai szósz elterítjük, aztán jöhet rá 2-3 kanál besamel mártás eloszlatva majd reszelt sajt ízlés szerint majd megint tészta, így folytatjuk A tetejére tészta kerül rá besamel ha marad és utána megszórjuk sok sajttal!

Sütőben 180-200 fokon sütjük, ameddig megpirul a sajt, aki szereti légkeveréssel barníthatja a sajtot.