Paradicsomos hideg padlizsán saláta (saksuka) Deniz török konyhájából

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók:

  • 1 üveg Pomodorini Hámozott, darabolt paradicsom 500g
  • 2 nagyobb friss padlizsán centinként csíkosra hámozva, felkockázva
  • 5-6 db közepes méretű tv paprika
  • étolaj a padlizsán sütéséhez
  • olívaolaj
  • só,  kis cukor
  • natúr joghurt
  • 2-6fokhagyma

Elkészítés:

  1. lépés: megmossuk a padlizsánokat és centinkén hosszában  meghámozzuk és kb. centis kockákra vágjuk. (Hogy biztosra menjünk és ne legyen keserű véletlenül se a padlizsán 15-30 percre jó sós kb. 2-3 teáskanál sós hideg vízbe áztathatjuk. a tetejére súlyként tehetünk egy lapos tényért, hogy a padlizsánkockák a víz alatt maradjanak.)

  2. lépés:  míg áznak a padlizsánok, addig feltesszük a paradicsom szószt. Ízlés szerint 2-4 fokhagymát apróra felkockázunk, majd 2-3 evőkanál olívaolajon épp egy kicsit megkapatjuk. Ügyeljünk, hogy az olajat ne hevítsük túl, majd egyből ráöntjük a Pomodorini paradicsomot. Hozzáadunk egy mokkás kanál cukrot (édesítővel helyettesíthető) ízlés szerint sózzuk. Közepes hőfokon kb. 10-15 percig összeforraljuk.

     

  3. lépés: miközben fő a paradicsomszósz leszűrjük a padlizsánokat és szűrön alaposan lecsöpögtetjük, majd papírtörlővel leitatjuk a felesleges nedvességet. Közben föltesszük az étolajat hevülni (bő olajban sütünk). Amikor forró az olaj mehet bele egy adag padlizsán és közepes hőfokon aranybarnára sütjük.  Fontos, hogy az elején elég forró legyen az olaj, hogy padlizsán ne szívja meg magát. Kiszedjük és egy szűrőkanállal jól lecsepegtetjük majd papírtörlőre tesszük egyből  meghintjük sóval és egy kis cukorral (édesítővel helyettesíthető, vagy teljesen elhagyható) és pihenni, amíg a következő adag kisül. Padlizsánok után jöhetnek a paprika kockák. Ugyanez az eljárás. A papírtörlőt érdemes cserélni, ha már túl olajos.
  4. lépés: A kisült padlizsánokat egy üvegtálba szedjük, a tetejére jöhet a paprika és a tetejére öntjük a Pomodorini szószt.
  5. lépés: elkészítjük a fokhagymás joghurtöntetet: felaprítjuk a 1-3 gerezd fokhagymát vagy összenyomjuk fokhagymanyomóval és összekeverjük a joghurttal, ízlés szerint sózzuk. Tálalásig pihentetjük a hűtőben.
  6. lépés: Tálalhatjuk langyosan, de a legfinomabb hidegen fogyasztva. Ízlés szerint fogyaszthatjuk a fokhagymás joghurttal is.

Jó étvágyat!